TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Blanka Dužanec

Blanka Dužanec rođena je 28. svibnja 1908. godine u Zagrebu.  Završila Akademiju u Varšavi 1932; na zagrebačkoj Obrtnoj školi 1934. organizirala keramički odjel.
Prva je školovana keramičarka i dizajnerica industrijske keramike. Nakon diplome na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu nastavlja studij na Akademiji lijepih umjetnosti u Varšavi 1930-ih.
Povratkom u Zagreb započinje karijeru profesorice i voditeljice Keramičkog odjela na Obrtnoj školi, gdje je uz Stellu Skopal najzaslužnija za edukaciju velikog broja keramičara i stručnjaka u industrijskoj proizvodnji.
Modernizira obrazovni program uvodeći nove kolegije Modeliranje i Konstruktivno crtanje uporabnih predmeta za serijsku proizvodnju s namjerom približavanja zahtjevima i mogućnostima industrije.
Uz podršku Udruženja keramičkih tvornica i tvornica vatrostalnih materijala osniva Tehnološki odsjek na školi. Aktivno prati i savjetuje samostalni rad svojih studenata.
Napredne forme boca i čuturica za likere koje razvija za Marasku koristit će se kao prototipi u testiranju mogućnosti proizvodnih procesa tadašnjih industrija.

Blanka Dužanec umrla je 26. lipnja 1989. godine u Zagrebu. 
Prikazano 1 do 1 od 1 (1 stranica)