TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Miroslav Župančić

Miroslav Župančić rođen je 15. svibnja 1949. godine u Zenici. Kiparstvom se bavi od 1970. godine i član je Zajednice umjetnika Hrvatske. Najdraži materijal mu je kamen (osobito mramor i granit) i drvo, a rjeđe koristi broncu i staklo.

Nije školovani kipar (akademiju nikada nije upisivao), ali je status slobodnog umjetnika izgradio izrađujući hipervolumne forme ženskih aktova - inače njegov trajni motiv.

Tijekom četiri desetljeća bavljenja kiparstvom, pri čemu se osobito izražavao u raznim vrstama kamena i u drvu, ostvario je brojna skulptorska djela, od kojih se mnoga nalaze u fundusima muzeja i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, Župančić je i autor skulptura smještenih u javnim prostorima u hrvatskim i inozemnim gradovima: Zagrebu, Crikvenici, Pakracu, Bibinju, Okučanima, Novoj Gradiški, Münchenu, Torontu, Rimu i dr. te je autor više spomeničkih memorijalnih skulptura, kao što je, primjerice, krstionica u crkvi sv. Vida u Okučanima. Za svoj umjetnički rad primio je više nagrada i priznanja te sudjelovao na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi. 

Izlagao je na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi, a početkom 2006. bio je gost i u kompanijskoj galeriji ETK. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima u Hrvatskoj.

Trenutno nemamo radova ovog autora.