Galerija Divila privremeno je zatvorila svoja vrata. Za sve Vaše upite, ponude, kupovinu, otkupe umjetnina dostupni smo putem maila ili telefona, a u ciju lakšeg savladavanja novonastale situacije Galerija Divila će svim kupcima snositi trošak PDV-a.
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Vera Josipović Murtić

Vera Josipović (Ivanjska, 7. 2. 1923.), ALU u Zagrebu upisala je 1945., a diplomirala 1950. u klasi prof. Ive Režeka. Od 1950. sudjeluje na skupnim izložbama ULUH– a i LIKUM– a, a od 1964. izlaže pretežno u Italiji jer je živjela i radila između gradova Strese i Ascone.

Studijska putovanja vodila su je u Francusku, Italiju i SAD, a znatno razdoblje života provela je u Italiji i Švicarskoj. U Zagreb se vratila 2004. godine. Izlagala je na trideset samostalnih izložbi, među kojima na dvije s Edom Murtićem i Stevanom Luketićem.

Na I. rimskom bijenalu nagrađena je Zlatnom medaljom za slikarstvo 1969., u sekciji „Buduća imena“, a na 6. Nacionalnoj izložbi suvremenog slikarstva u Imoli 1969. također Nagradom za slikarstvo.

Godine 1970. izvela je mozaik za hotel u Makarskoj. Njezini se radovi nalaze u fundusu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i Moderne galerije, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Varaždinu i Skopju te u privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu, poput uglednih talijanskih kolekcija Alessi i Bialetti.

Veći dio života živjela od slikarstva u Italiji i Švicarskoj. No starije generacije još uvijek je znaju kao vrsnu umjetnicu, ali i prvu suprugu slikara Ede Murtića, s kojim je 1951. i 1952. posjetila i proputovala SAD, u vrijeme kada nitko od naših umjetnika nije imao priliku da iz prve ruke upozna suvremena umjetnička kretanja i tendencije u američkom slikarstvu.


Trenutno nemamo radova ovog autora.