POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Albert Kinert

Albert Kinert rodio se u Vinkovcima 6. travnja 1919. godine od oca Franje Scheiringa i majke Katice Horvat. 1928. godine dolazi u Zagreb, gdje od tada stalno živi.

1939. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija profesori su mu Krsto Hegedušić, Marino Tartaglia, Ljubo Babić, Tomislav Krizman kod kojega je diplomirao 1946. godine. Za asistenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, predložen je i izabran 1947. godine, a za docenta na ALU 1961. Za izvanrednog profesora izabran je 1966., a redovnim profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu postaje 1971.

Njegova se forma tijekom godina razbila na nekonvencionalan način u sklop obojenih mrlja na bijeloj podlozi, izrazito lirski intoniranih. Taj svoj specifični izraz Kinert postiže osobitom tehnikom laviranog tuša. Niz godina provlači se kroz njegove suptilne bakropise motiv teško prepoznatljiva konja, jer se taj motiv razvija od realne vizije do dekorativnog spleta crta. Postupno se osamostaljuje i inspirira iskustvima japanske grafike, prethistorijskog i grčkog arhajskog slikarstva.

Kasnijih godina produbljuje svoj izraz sintetičnom ekspresivnom crtom, harmoničnim, kolorističnim ritmovima i živom strukturom plohe. Očita su nastojanja da svoje djelo posvema oslobodi narativnosti, kako bi u konačnoj razvojnoj fazi prešao u potpuno nefigurativan način likovnog izražavanja.

Albert Kinert umro je 4. srpnja 1987. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.