POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Anka Krizmanić

Anka Krizmanić rođena je 10. ožujka 1896. godine kao prvo dijete Josipa Sivoša, pučkog učitelja podrijetlom iz Novigrada Podravskog i Jelke rođene Gušić. Poslje rane smrti Ankinog oca, njena majka s njom i Jelkom, Ankinom mlađom sestrom, 1904. godine dolazi u Zagreb. Pučku školu polazi u Popovu tornju, a Višu djevojačku u Draškovićevoj ulici.

1910. godine postaje najmlađa polaznica Krizmanove slikarske škole na Jelačićevu trgu 4. Tri godine boravi u toj slikarskoj školi, a školovanje nastavlja u Drezdenu. Uz Krizmanovu pomoć dobiva stipendiju kraljevske zemaljske vlasti, te u pratnji majke odlazi u Drezden. Iz Drezdena donosi diplomu umjetno-obrtne škole i srebrnu medalju za najbolji rad u grafici, što je jedino priznanje koje je u životu primila.

U Zagrebu aktivno sudjeluje u likovnom životu. Izlaže i postaje član Proljetnog salona. Od 1931.-1938. i od 1946.-1954. radi kao crtač na zagrebačkom Medicinskom fakultetu (Institut za anatomiju, odnosno biologiju), a u mirovinu odlazi 1955. godine. Izdala je nekoliko grafičkih mapa. Izlagala je do smrti na dvadesetak samostalnih i znatnom broju skupnih izložbi.

Anka Krizmanić umrla je 2. studenog 1987. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.