POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Ante Kuman

Ante Kuman rođen je 13. ožujka 1902. godine u Apatinu.  Osnovnu i srednju školu pohađa u Vinkovcima, a maturira u Vukovaru.

Već u srednjoj školi dobiva likovne poduke od svojeg nastavnika slikara Dragana Renarića, a 1921. odlazi u Beč na studij arhitekture na Visokoj tehničkoj školi.

Sljedeće godine prelazi u München i upisuje studij povijesti i umjetnosti da bi 1923. prešao na Umjetničku akademiju. Te godine dobiva diplomu, a zatim se zapošljava kao nastavnik na školi u Bjelovaru gdje djeluje gotovo deset godina.

Za to vrijeme mu je učenik bio Vojin Bakić kojem je bio prvi umjetnički mentor. Još za vrijeme studija Kuman putuje i duže vremena boravi u Francuskoj i Italiji.

Posebno je važan njegov izlet 1925. godine od Venecije do Napulja, kad se upoznao s renesansnim i barkonim djelima, a sam načinio niz uspjelih skica, crteža, grafika i slika talijanskih krajolika.

Nakon povratka u domovinu te slike prvi put izlaže u javnosti na izložbu u Osijeku. Posljednji put Kuman je izlagao u Zagrebu 1933. u Salonu Schira i u Bjelovaru godine 1934. U posljeratnom razdoblju živi povučeno, a posljednjih godina pobolijeva na očima.

Umire u prometnoj nesreći u Zagrebu 9. lipnja 1978.

Prikazano 1 do 1 od 1 (1 stranica)