POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Belizar Bahorić

Belizar Bahorić rođen je 24. studenog 1920. godine u Draga kraj Rijeke. Nakon srednje škole u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, koju je prekinuo jer je bio aktivni sudionik antifačističke borbe. Bolest, i zatvor, uza sve ostale užase rata, obilježili su njegovo mladenaštvo.

No, ljubav prema likovnoj umjetnosti vratila ga je u Akademiju, gdje je diplomirao Zagrebu 1950. godine u klasi A. Augustinčića. Predavao je na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu (1950–76.) 

U početku radio realistične reljefe i figuralne kompozicije s motivima iz rata i stradanja (prizori iz poeme Jama I. G. Kovačića). Oko 1960. približio se apstrakciji ističući konstrukciju i ritam mase u prostoru. U ciklusu Erotske igre (1978–80) s pomoću simboličnih i metaforičnih asocijacija oblikuje skulpture osnovnih geometrijskih oblika. Bavio se grafikom i izradbom nakita.

Na mnogim je izložbama u zemlji i inozemstvu predstavio svoje stvaralaštvo, a posljednja je bila 2002. u Modernoj galeriji u Rijeci.

Rijeci je ostavio spomenik Ivanu Zajcu isped kazališta, Nogometaša na Orijentovom igralištu i spomenik Mlekarica na Mljekarskom trgu.

Belizar Bahorić umro je 11. kolovoza 2002. godine u Zagrebu.


Trenutno nemamo radova ovog autora.