POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Božidar Rašica

Božidar Rašica rođen je 28. prosinca 1912. godine u Ljubljani. Studirao je arhitekturu u Rimu, Beogradu, Varšavi i Zagrebu, gdje je diplomirao 1942. U Zagrebu je radio u gradskom Odsjeku za urbanizam i u ateljeu D. Iblera.

1954. formiran je projektni biro Rašica, gdje je bio glavni projektant. Od 1966. predaje na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Projektirao je niz  objekata stambene, sajamske i školske namjene (Zagreb, Milano, Ženeva, Washington, Sarajevo, Split, Zadar, Dubrovnik, Vrsar).

Od 1952. radi scenografije za monge domače i svijetske pozornice (Zagreb, Dubrovnik, Trst, London, Berlin, New York, Pariz, Tokio). Njegove scenografije omogućuju pokretljivost elemenata pozornice i njeno povezivanje sa gledalištem, čime uspjeva dokinuti tradicionalno kruto dvojstvo kazališnog prostora.

Slikarstvom se Rašica bavi od rane mladosti, na poticaj svog strica Marka Rašice. Raspon njegove palete kreće se od zažarene boje ranih dubrovačkih radova, preko zasićenih tonova, do stišanih suzvučja nastalih pod zagrebačkim nebom. Razdoblje 1940 - 1947 je vrijeme oblikovnog sažimanja koje se može označiti kao predapstrakcija. 

Jedan je od utemeljitelja poznate grupe EXAT 51. Njegovo djelovanje u toj avangardnoj grupi, s kojoj nastupa od prve izložbe u Zagrebu 1951. obilježava prelaz u čistu apstrakciju. Povratak figuraciji početkom sedamdesetih godina pokazuje znatnu neovisnost u odnosu na motiv i ujedno potvrđuje njegove sklonosti prema intimističkim ugođajima i snažnom kolorističkom ugođaju.

Božidar Rašica umro je 13. rujna 1992. godine u Zagrebu. 

Trenutno nemamo radova ovog autora.