POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Cata Dujšin Ribar

Cata Dujšin-Ribar rođena je 17. listopada 1897. godine u Trogiru kao Katarina (Cata) Gattin (kasnije Dujšin-Ribar). U rodnom Trogiru završava I i IV razred osnovne škole. II i III razred, te tri godine Trgovačke akademije završava u Kotoru. 1915. godine obitelj Gattin, definitivno se nastanjuje u Splitu, gdje Cata nastavlja školovanje u Obrtničkoj školi, kod Peruzzija uči modeliranje, a Emanuel Vidović joj je nastavnik crtanja.

Upravno ju je rad sa Vidovićem, uz ostale okolnosti, učvrstio u uvjerenju da je po vokaciji slikar i tako je donjela odluku da upiše zagrebačku Umjetničku akademiju koju upisuje 1917. godine. Neposredno pred diplomu, Cata se razbolila zbog čega nije diplomirala, premda je skoro do pred kraj studija bila na akademiji. To će za nju biti hendikep koji će je odvesti na postdiplomski studij u atelje Vladimira Becića.

1920. godine udaje se za Dubravka Dujšina. Od 1924.-1925. godine pohađa postdiplomski studij kod Vladimira Becića zajedno sa Martom Erlich i Boženom Vilhar. 1950. godine umire Catin suprug Dubravko Dujšin. 1952. godine udaje se za dr. Ivana Ribara, koji umire 1968. godine.

1927. godine priređuje prvu samostalnu izložbu u svojem ateljeu na Marulićevom trgu 5. Ista izložba biti će prikazana i splitskoj publici u Salonu Galić. Drugu samostalnu izložbu priređuje 1935. godine u Zagrebu u Salonu Ulrich. Prvu samostalnu izložbu u inozemstvu priređuje 1936. godine u The Cooling Galleries u Londonu. Posljednju samostalnu izložbu priredila je u Zagrebu 1982. godine.

Samostalno je izlagala je na tridesetak samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu, Londonu, Beogradu, Šibeniku, Kotoru, Washingtonu, New Yorku, Veneciji, Milanu, Zadru, Skopju, Puli, Kumrovcu, i na oko stosedamdeset skupnih izložbi. 1961. godine dodjeljen joj je Orden rada sa zlatnim vijencem.

Cata Dujšin-Ribar umrla je 8. rujna 1994. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.