POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Đuro Pulitika

Đuro Pulitika rođen je 26. siječnja 1922. u Bosanki, selu iznad Dubrovnika. Osnovnu i srednju školu završava u Dubrovniku. Slikarstvom se oduševio rano, a odluka da mu se trajno posveti sazrijeva 1939. kada počinje posjećivati kuću Koste Strajnića.

Prijeko potrebno iskustvo stekao je, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, (gdje se našao u dva navrata po dvije godine) u klasi Omera Mujadžića, te u sustetima sa prof. Krstom Hegedušićem, Ljubom Babićem i Zlatkom Šulentićem. Akademiju napušta i vraća se u rodni Dubrovnik, kojemu slikarski ostaje vjeran cijeli život.

Prva samostalna izložba otvorena mu je u Dubrovniku 1953. u Likumu. Te iste godine izlagao je i u Splitu i Zagrebu, od tada datira i pojam dubrovačke trojice Dulčić-Masle-Pulitika. Godine 1973. njegova je slika primljena u trajni postav galerije sakralne umjetnosti u Vatikanskim muzejima u Rimu.

Samostalno je izlagao u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Gentu, Londonu, New Yorku, Rimu, Milanu, Napulju, Veneciji, Torinu i Parizu.

Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. u Dubrovniku.

Prikazano 1 do 3 od 3 (1 stranica)