25. - 30.11.2022. BLACK WEEEK !!! KONTAKTIRAJTE NAS ZA BLACK WEEK POPUSTE !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Emerik Feješ

Emerik Feješ rođen je 1904. godine u Osijeku. Godine 1909. Feješovi sele i nastanjuju se u Novom Sadu, tamo pohađa četiri razreda osnovne škole, zatim uči za trgovca.

Kao mađar po nacionalnosti Feješ je za vrijeme Drugoga rata izbjegao sa suprugom u Budimpeštu i Nagyvarad. 1945 vraća se u Novi Sad. U sljedećih par godina Feješ radi i u Puli, da bi se 1949 definitivno nastanio u Novom Sadu. Tada nastaju i prve slike.

Motivi njegovih slika bili su gradovi i njihova arhitektura, koje je često preslikavao s različitih razglednica. Služi se geometrijskim oblicima; horizontalnim i vertikalnim crtama, kružnicama te polukrućnicama, čijim stvara specifične ornamentalne mreže, stoga i proziv "strukturalist".

Živeći pretežan dio života u siromaštvu te u maloj mračnoj sobi, Feješ je slikao ono što mu je nedostajalo. Tako je u svojoj imaginaciji (i u svojoj umjetnosti) putovao na mnoga značajna mjesta ovoga svijeta. Većinu svojih slika Feješ je crtao na temelju crno-bijelih razglednica.

U Feješovim slikama (isključivo arhitektura) nema osjećaja za prostor i dubinu, nema iluzije trodimenzionalnosti. Pritom su slike (i bliske i udaljene) jednako jasne i koloristički intenzivne.

Emerik Feješ umro je 1969. godine u Novom Sadu.


Trenutno nemamo radova ovog autora.