POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Fedor Malančec

Fedor Malančec rođen je 12. veljače 1902. godine u Koprivnici. Od 1908. - 1912. sa navršenih šest godina počinje polaziti pučku školu. U svojoj sedmoj godini dobiva prve poduke iz violine. 1916. završava malu Gimnaziju, na kojoj je stekao prve poduke iz risanja.

Na II. realnoj gimnaziji u Zagrebu, prvi profesor risanja i slikanja bio mu je prof. Vukić, dok je u višim razredima slikanje podučavao prof. Rudolf Krušnjak, koprivnički zet i prijatelj obitelji Malančec, s kojim je Fedor tijekom praznika polazio na slikanje u koprivničku okolicu.

Od 1921.-1924. studira na sveučilištu u Danzigu, gdje dobiva titulu diplomiranog inženjera. Od 1935.-1937. godine vrši funkciju saveznog kapetana Teniskog saveza Jugoslavije. 1942. godine, nakon dužeg poboljevanja, službeno je penzioniran, što je prihvatio sa neskrivenim zadovoljstvom, jer mu je omogućeno da se potpuno preda slikarskom pozivu.

1943. godine prvi puta samostalno izlaže u renomiranom Salonu Ulrich u Zagrebu. Priredio je tridesetak samostalnih izložbi, najviše je izlagao u Hrvatskoj (Zagreb, Krapina, Koprivnica), Njemačkoj (München, Erlagen, Frankfurt, Stuttgart, Kronberg, Grossauheim, Königstein), Nizozemskoj, Švicarskoj i Velikoj Britanji. Izlagao je na osamdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Za svoj umjetnički rad primio je 1973. nagradu Općine Koprivnica za naročito zalaganje u oblasti kulture, te 1975. prizanje HDLU-a za društveni radi i doprinos likovnim umjetnostima.

Fedor Malančec umro je 9. kolovoza 1985. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.