POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Franjo Filipović

Franjo Filipović se rodio 1930. godine i proveo cijeli život u Hlebinama. Družio se s prvom generacijom naivaca - Krstom Hegedušićem, Franjom Mrazom, Mirkom Viriusom i stricoom Ivanom Generalićem – koji su bili okupljeni u grupu "Zemlja" od 1930.

Prvu izložbu imao je 1946. Već oko 1950. godine njegov slikarski rad zadobiva originalnu kvalitetu te u njemu prevladava čisti i otvoreni kolorizam tipičan za predstavnike druge generacije hlebinskog kruga.

Sudjelovao je na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, kao što su London, Edinburgh, Moskva, Budimpešta, Beč, Hamburg, Buenos Aires, Sao Paolo, Zürich i drugi. Jedan je od najznačajnijih pripadnika druge generacije Hlebinske slikarske škole, a svojim je radovima zastupljen u brojnim privatnim i javnim zbirkama, galerijama i muzejima u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj. Njegovi najstariji radovi nalaze se u stalnom postavu Galerije naivne umjetnosti Hlebine.

Filipović je neumorno slikao i izlagao prizore iz seoskog života, pejzaže i mrtve prirode kroz 50-tak godina, dok ga bolest nije omela.

Franjo Filipović umro je 2. travnja 2009. u Hlebinama.


Trenutno nemamo radova ovog autora.