POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Frano Šimunović

Frano Šimunović je sin književnika Dinka Šimunovića (1873-1933) i Jozice Rusić iz Dubrovnika. Rođen je 10. listopada 1908. godine u Dicmu, selu Dalmatinske zagore na putu između Klisa i Sinja, gdje su Dinko Šimunović i njegova supruga službovali kao učitelji. Odatle je Dinko Šimunović, poslje uspjeha njegova Mrkodola, bio premješten u Split i postavljen je za nastavnika Obrtne škole.

Poslje dvadeset godina preselio se 1929. u Zagreb radi školovanja djece. U međuvremenu su djeca (Nataša, Stjepan, Mladen i Frano) provela par godina sa majkom u njezinoj rodnoj kući na Lapadu (Dubrovnik).

Frano Šimunović polazi pučku školu i realku u Splitu, započinje studij arhitekture u Zagrebu 1929., ali već sljedeće godine prelazi na Akademiju likovnih umjetnosti i studira slikarstvo u klasi prof. Ljube Babića. Odmah poslje diplome dobiva stipendiju za boravak u Španjolskoj, gdje provodi školsku godinu 1934-35. Radi mnogo po galerijama, kopira Goyu i Velazqueza.

Radove nastale u toj zemlji izložio je po povratku na svojoj prvoj samostalnoj izložbi kopija i crteža kod Ulricha. Godine 1936. počinje intenzivan radu u pejsažu rodnog kraja koji postaje isključiva tema Šimunovićeva slikarstva. U njegovu slikarstvu dominira zemlja i kamen, pretvarajući realan krajolik rodne mu Dalamtinske zagore u gotovo apstraktan izričaj.

Oženjen je kiparicom Ksenijom Kantoci do 1951. godine. Često priređuju zajedničke izložbe. Godine 1963. Frano Šimunović postaje članom Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Frano Šimunović umro je u Zagrebu 1995. godine.

Prikazano 1 do 1 od 1 (1 stranica)