POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Gabrijel Jurkić

Gabrijel Jurkić rođen je 24. ožujka 1886. u Livnu. Osnovnu školu završava u rodnom gradu i upisuje se u Trgovačku školu, a zatim 1902. u Srednju tehničku školu u Sarajevu, koju uskoro napušta da bi se posvetio slikarstvu. 1907. postaje učenikom Privremene škole za umjetnost i obrt u Zagrebu.

1908. upisuje se na bečku likovnu akademiju, gdje je odmah prebačen na četvrto godište općeg slikarskog odjela u klasu Aloisa Deluge. 1909.-1911. pohađa specijalku Kazimira Pochwalskog i izučava segment "Studij umjetnosti bosanske historije".

Nakon bečkih studija vraća se u Sarajevo, priprema prve samostalne izložbe (1911), u Sarajevu (Društveni dom) i Zagrebu (Umjetnički paviljon). Nakon gotovo pola stoljeća provedena u Sarajevu vraća se u Livno. Utočište i mir nalazi u ateljeu franjevačkog samostana na Gorici.

Tu umire i svoje slike oporučno ostavlja samostanu, a time i samom gradu Livnu.

Od početka Jurkićevo djelo je u kontinuitetu prožeto blagošću i poetičnošću njegove prirode.

Njegovo prvo slikarsko razdoblje nakon studija ispunjeno je romantičarskim raspoloženjem, inspiriran je krajolicima.

Od dvadesetih godina Jurkić se oslobađa akademskog usmjerenja, postaje impresionistički slobodan, uvodi više svjetla na platno, otvarajući širok spektar boja.

U svojoj trećoj slikarskoj fazi, Gabrijel slika bosanske krajolike, uspjevajući dočarati atmosferu određenog trenutka, na bezvremenski način. Religioznost u njegovom djelu odražava se upravo kroz slikanje prirode, a ne kroz religijske motive.

Gabrijel Jurkić umro je 25. svibnja 1974. u Livnu.Trenutno nemamo radova ovog autora.