POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

IIija Bosilj


Ilija Bašičević Bosilj rođen je 1895. godine u Šidu. Upravljao je obradom svojih posjeda, zemlje i vinograda, do svoje 62 godine. Nakon što su ga Ustaše osudile na smrt, 1942.g. napustio je zemlju sa oba sina i otišao u Beč. Nakon boravka u Beču, i poslje povratka u Šid, Iliju je zatekao sukob sa komunističkom vlašću kojoj je, kao imućan seljak, Ilija predstavljao kontinuiranu opasnost. Zbog toga je često proganjan i zatvaran.

Svoje prve gvaševe i crteže napravio  je 1957., a od 1958. godine počeo je slika ti uljanim bojama. Za života izlagao  je širom Zapadne Europe (Amsterdam, Minhen, Milano, Dortmund, Bazel,Cirih,  Pariz, Rim, Đenova), u Japanu (Tokio, Osaka), i Južnoj Americi ( Mexico City). 2006 imao je samostalnu izložbu u Njujorku u Galerie St. Etienne. A od tada je, 2007. i 2008.g. nekoliko puta izlagao sa velikanima poput Pikasa, Šagala, Klea, Kandinskog i Šilea.

U siječnju  2007.g. Londonski časopis Raw Art Magazine uvrstio ga je u 50 klasika svijetske art brut umetnosti. U 2008.g. reprodukcija Ilijine ptice objavljena je u The New York Times-u. Njegove su slike ušle u poznate kolekcije i muzeje ( Collection de l´Art Brut u Lozani, Muzej Anatole Jakovsky u Nici, kolekcija Karlo Pontija, Rockefellera-a, kolekcija Max Billa, Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine i dr.). Prije smrti veliki dio svoje kolekcije ostavio je Šidu, formirajući Muzej Ilijanum.


Trenutno nemamo radova ovog autora.