25. - 30.11.2022. BLACK WEEEK !!! KONTAKTIRAJTE NAS ZA BLACK WEEK POPUSTE !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Ivan Picelj

Ivan Picelj rođen je 28. srpnja 1924. godine u Okučanima. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1943.-1946.

Nakon studija bavio se uređenjem i opremanjem štandova na ondašnjem Zagrebačkom velesajmu u Savskoj, što je bitno utjecalo na njegov daljni rad. Jer se oprijedijelio za tada modernu tendenciju spoja umjetnosti i industrije, što je ostala misao vodilja njegova djelovanja. Rad na opremi sajamskih izložbi doveo ga je do unosnih poslova - uređenja jugoslavenskih paviljona u Zagrebu, Beču, Hannoveru, Stockholmu, Torinu, Chicagu, koje je izvodio zajedno sa kolegama Vjenceslavom Richterom i Aleksandrom Srnecom.

Prijateljstvo i suradnja s njima, i zajednički napor da te nastupe izvedu atraktivnije, bila je podloga za osnivanja likovne grupe EXAT 51, 1951. i Studija za industrijsko oblikovanje (SIO) 1956. Picelj se osobno vrlo angažirao u tim projektima, prvu izložbu grupe EXAT 51, 1952. organizirao je u vlastitom stanu u Gajevoj.

Picelj je razvio svoj specifičan, apersonalni slikarski smjer geometrijske apstrakcije, pod uticajem tad modernog konstruktivizma i bauhausa. Aktivno je sudjelovao u nastanku i širenju međunarodnog pokreta Nove tendencije (1961.-1967.) za čije izložbe je stvorio niz namjenskih radova, istražujući vizualnu percepciju, matematičke ritmove i pomake čestica.

Picelja je zainteresirala fizička dimenzija vida, i njen subjektivni dojam, te je istraživao granice percepcije i tako počeo stvarati u duhu Op arta. Najčešće je multiplikacirao neki geometrijski lik unutar pravilnog rastera plohe, sa nekim pomakom u boji ili obliku.

Od 1952. intenzivno izlaže na kolektivnim izložbama; EXAT 51, u zemlji i inozemstvu (Salon Nove realnosti Pariz, Pedeset godina apstraktne umjetnosti i Responsive Eye New York 1965, Izabrana djela iz kolekcije Denise Rene - Las Palmas). Osim Zagreba, samostalno je izlagao u Londonu, Chicagu, New Yorku, Rotterdamu, Veneciji, Padovi, Ulmu, Augsburgu...

Od 1957. godine radi skulpture, reljefe u drvu i objekte u metalu. Za Picelja je bila značajna 1959. kad je prvi put izlagao u pariškoj galeriji Denise René zajedno s Aleksandrom Srnecom i Vojinom Bakićem, to je postala njegova kućna galerija - koja je izlagala i prodavala njegova djela.

Picelj je od 1960-ih vrlo aktivan grafički dizajner, radi brojne plakate, opreme kataloga i knjiga, kao kućni dizajner tadašnje Galerije suvremene umjetnosti iz Zagreba. Jedan je od pionira grafičkog dizajna i bitno unapređuje vizualnu kulturu grafičkog oblikovanja u zemlji.

Ivan Picelj umro je 22. veljače 2011. godine u Zagrebu.

tendencije 4
Ivan Picelj
97 × 49 cm

ReprintHoretzky, Zagreb, 2000Design, Ivan Picelj..

Stavi u košaricu
Prikazano 1 do 15 od 15 (1 stranica)