POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Ivan Rein

Ivan Rein rođen je u Osijeku 9. rujna 1905. godine kao drugo dijete u obitelji dr. Mavre i Olge (rođene Hönigsberg). Otac mu je bio ugledni osječki odvjetnik i sudac, školovan u Beču, dok je majka, porijeklom iz Zagreba, poticala iz obitelji vlasnika Tvornice kože i čuvene kavane "Zagreb".

Iako 1924. odlazi u Beč gdje upisuje arhitekturu, kao "praktičniji" izbor, upoznavanje s bečkim umjetnickim zbirkama i posjete izložbama, ubrzo mijenjaju tu odluku. Uz podršku roditelja, on napusta studij i Beč, te se 1925. vraća obitelji, koja se u međuvremenu preselila u Zagreb, i upisuje tamo Umjetničku akademiju u klasi čuvenog hrvatskog slikara Vladimira Becića. Po završetku akademije, Rein osjeća potrebu za daljim usavršavanjem i 1929. odlazi za Pariz.

Godine1933. ima prvu samostalnu izložbu u Parizu, a slijedeće godine šalje radove u Zagreb i sudjeluje na prvoj godišnjoj izložbi hrvatskih umjetnika. Ipak ta dualnost nije dugo potrajala i Rein, koji sve rjeđe boravi u Zagrebu, postaje u toku narednog perioda sve više pariškim umjetnikom. Stil mu postaje osobniji i intimniji, koristi sve više olovku i akvarel, potez kistom mu je brz i spontan a izraz ekspresivan. Teme postaju urbane i uključuju erotske scene, svakodnevnicu periferije grada, specifičnu parišku atmosferu. Formati su manji, ali estetski nivo daleko snažniji.

Ivan Rein, preminuo je 12. prosinca 1943. godine u Sisku.

Trenutno nemamo radova ovog autora.