POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Ivan Tišov

Ivan Tišov rođen je 8. veljače 1870. godine u Viškovcima kraj Đakova. U Viškovcima je završio osnovnu školu u vrijeme stolovanja biskupa Josipa Juraja Strossmayera. Godinu dana polazio je gimanaziju u Osijeku. U atmosferi slikrarstva Osječke slikarske škole, Hötzendofa i Waldingera već zarana otkirven je njegov slikarski dar.

1889. godine nastavio je školovanje na Obrtnoj školi u Zagebu gdje su on i Valdec prvi upisani učenici. Isticao se darovtoću i marljivošću i bio je omiljen među profesorima. Kršnjavi je pratio školovanje mladih najtalentiranijih učenika Obrtne škole. Tišov je bio među zapaženima.

1889. godine Tišov se našao među najtalentiranijim, tek završenim učenicima kojima su dodjeljene stipendije Kr. zemaljske vlade za nastavak studija u Beču. Nakon Beča odlazi na Akademiju likovnih umjetnosti u München (kod prof. Carla von Maara), gdje ga je zajedno sa Čikošem uputio Kršnjavi uz osiguranu stipendiju.

Član je društva umjetnosti koje djeluje pod utjecajem Izidora Kršnjavog, a kasnije će postati i član Društva hrvatskih umjetnika koje pod Bukovčevim vodstvom utire puteve hrvatske moderne. S tim udrugama izlagat će na brojnim recentnim izložbama u zemlji i inozemstvu, i tako ući u red našeg utemeljiteljskog naraštaja hrvatske moderne umjetnosti.

1895. godine umenovan je strukovnim učiteljem za slikanje i prostoručno crtanje na Obrtnoj školi u Zagrebu. 1896. dobio je na Milenijskoj izložbi u Budimpešti veliku brončanu medalju. 1900. dobio je zlatnu medalju i diplomu na Svjetskoj izložbi u Parizu.

1902. godine dodjeljeno mu je priznanje za rad na djelu Austro-Ugarska Monarhija u riječi i slici. Ravnatelj Obrtne škole H. Bollé, oslobodio ga je polaganja stručnog učiteljskog ispita zbog javno dokazanog zanja i umjetničkog rada, koji je na javnim izložbama naišao na priznanja stručnjaka. Iste godine dodjeljen mu je naslov profesor.

1904. godine izveo je dekoraciju stropa u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 1907. godine prerastanjem Obrtne škole u Višu školu za umjetnost i obrt postao je njen profesor. Uz pedagoški rad na Akademiji likovnih umjetnosti slikao je alegorijske, mitološke i povijesne teme, portrete svojih suvremenika, uglednika i prijatelja. 

Ivan Tišov umro je 20. rujna 1928. godine u Zagrebu. 

Trenutno nemamo radova ovog autora.