POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Ivo Dulčić


Ivo Dulčić rodio se 11. kolovoza 1916. godine u Dubrovniku.  Studirao je pravo. Crtao i objavljivao karikature u Dubrovniku 1934. Na Akademiju u Zagrebu upisao se 1941. Studij napušta 1946. godine i seli se u Dubrovnik. Od 1955. godine boravi u Zagrebu i Dubrovniku.

Njegovi rani radovi slijede pouke Lj. Babića i kolorističkog intimizma koji je u hrvatskom slikarstvu prevladavao u četvrtom desetljeću. Početkom pedesetih godina rasvjetljuje paletu, slika dubrovačke krajolike i interijere u kojima osobitu pozornost pridaje samostalnosti boje. Od tada u njegovu djelu prevladava snažni, ali odmjereni kolorizam, utemeljen na nanosima čiste boje, što odaje srodnost s fovističkom estetikom.

Premda je u svojem slikarstvu zaokupljen klasičnim motivima (krajolik, mrtva priroda, figuralna kompozicija, portret), Dulčić ih, počevši od sredine pedesetih godina, komponira u skladu s konceptom prostora koji se najizrazitije iskazivao u enformelu: skupine likova viđene odozgo, svedene su na ritmizirane mrlje boje i zajedno s elementima krajolika sugeriraju neograničen prostor.

U tim godinama Dulčić se nalazi na granici nefigurativnog i figurativnog predočavanja, dopuštajući ponekad da prevagne prvo. U portretima je također izraziti kolorist koji gradi slikarsku skladbu na temelju ornamentaliziranih mrlja. Figurativne je naravi i njegovo sakralno slikarstvo, također intenzivnih boja i počesto stiliziranih oblika, a gdjekada isto tako prožeto novim vrednovanjem prostora.

Već prvim svojim sakralnim djelom, velikom freskom Krist Kralj u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu (1959), unio je likovni modernitet u sakralne prostore u nas. Slijedili su tematski različiti radovi sakralne naravi u raznim tehnikama (ulje na platnu, mozaik, vitraj) u crkvama u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu, Essenu, Košljunu, Gučoj Gori, Kreševu, Podmilačju i Brusju. Iva Dulčić  najveći je moderni hrvatskog slikara sakralnih tema.

Prvi put je izlagao u Splitu 1948. godine. Samostalne izložbe priredio je još u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Firenci i Essenu.

Ivo Dulčić umro je 2. ožujka 1975. godine u Zagrebu.


Trenutno nemamo radova ovog autora.