POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Friščić Ivo

Ivo Friščić rođen je 8. prosinca 1937. godine u Velikom Korenovu kod Bjelovara.  Godine 1951. završava osnovnu školu u Bjelovaru i upisuje Brodograđevinsku školu u Rijeci, koju ubrzo napušta. Nastavlja školovanje 1952. na Učiteljskoj školi u Križevcima.

Počinje slikati uljanim bojama, surađuje u časopisu Polet koji izlazi u Zagrebu. 1954. godine priređuje svoju prvu samostalnu izložbu u Domu JNA u Bjelovaru. Tri godine nakon završava Učiteljsku školu u Križevcima.

Iste godine polaže prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali zbog materijalnih razloga napušta studij i zapošljava se kao nastavnik crtanja u Križevcima. Godine 1961. nastavlja ponovno studij slikarstva u Zagrebu. Na slikarskom odjelu ALU diplomira 1965., i upisuje specijalni studij grafike kod M. Detonija i A. Kinerta.

Djelovao je kao suradnik K. Hegedušića na Majstorskoj radionici, . 1978. godine postaje docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, iste godine dobiva nagradu za grafiku na X. zagrebačkoj izložbi jugoslavenske grafike u Zagrebu, te sudjeluje na 39. biennalu u Veneciji.

Friščić se već u početku priklanja nadrealizmu i svijetu mašte, ali se okušao i u ekspresionizmu, lirskoj apstrakciji, geometrijskoj apstrakciji, hiperrealizmu i dekorativnom oranamentalizmu. Majstorski dočarava iluziju objekata, simboliku koja se kompleksno krije, ali na slikarski perfekcionistički način i s vrlo promišljenim kompozicijama. Radio je uglavnom cikluse poput Eko-flores, Hortus Conclusus, Gordana i dr.

Osim slikarstva bavio se grafikom i likovnim uređenjem knjiga. Priredio je četrdesetak samostalnih i sudjelovao je na više od stopedeset grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za slikarstvo i grafiku.

Ivo Friščić umro je 11. prosinca 1993. godine u Zarebu.Prikazano 1 do 9 od 9 (1 stranica)