POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Josip Diminić

Josip Diminić rođen je u Sv. Lovreču Labinskom, (Diminići) 1937. godine. U Zagrebu je pohađao petogodišnju Školu primijenjenih umjetnosti nakon koje se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie 1963. godine.

Od 1966. do 1969. uz slikarstvo se intenzivno bavi keramikom i keramoskulpturom. Jedan je od osnivača izložbe "Ars Histriae".
Godine 1970. imenovan je tajnikom Stručnog savjeta Mediteranskoga kiparskog simpozija u Dubrovi kod Labina, koji je osnovan 1969. godine prema zamisli Josipa Diminića i brzo postao respektabilna međunarodna manifestacija, a danas ima sve uvjete da postane i prvi muzej suvremenog kiparstva na otvorenome.

Od 70-ih godina kontinuirano se bavi kiparstvom. Osim u kamenu, radi u obojenom fiberglasu i drvu. Redoviti je profesor na Likovnom odsjeku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Kao kipar imao je je više od 80 samostalnih i oko 250 skupnih izložaba. Ilustrirao je nekoliko zapaženih knjiga istaknutih hrvatskih pjesnika, a autor je i 11 grafičkih mapa. Od 1975.-1984. bio je član reprezentativne grupe autora Galerije Forum u Zagrebu.

Posebno plodonosni bili su mu studijski boravci u Nizozemskoj i Kini gdje stvara nove cikluse (Nizozemski i Kineski putopisi i impresije).
Autor je skulpture "Kiklop", godišnje nagrade koja se dodjeljuje na Pulskom sajmu knjiga za najbolje književno djelo godine.

Čest motiv koji se pojavljuje u Diminićevim djelima još od djetinjstva jesu ptice i ljudi-ptice, prema autorovim riječima - simboli slobode.
Prema njegovoj zamisli nastala je "Bijela cesta" koja vodi kroz Mediteranski kiparski simpozij, tj. park skulptura, a rađena u kamenu i djelo je skupine istaknutih umjetnika (svaki umjetnik je imao rješenje za svoju dionicu dugu 25 m).

Za svoj umjetnički rad dobio je oko 18 različitih nagrada. 

Josip Diminić umro je 17. svibnja 2019. godine u Labinu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.