25. - 30.11.2022. BLACK WEEEK !!! KONTAKTIRAJTE NAS ZA BLACK WEEK POPUSTE !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Joško Baica

Joško Baica rođen je 12. lipnja 1923. godine u Dubrovniku. Uoči rata u Dubrovniku je završio klasičnu gimnaziju, te je već 1939. godine kao šesnaestgodišnjak, pristupio je školi Koste Strajnića zajedno sa Đurom Pulitikom, Ivom Dulčićem, Ante Maslom, gdje je ostao do kraja rata. Umjesto na Umjetničku akademiju, upisao je Medicinski fakultet i završio ga 1952. godine.

U samim počecima od 1939. godine do kraja rata nastalo je oko 160 uljenih slika, te je i kasnije, za službovanja u Gorskom kotaru u Lokvama i specijalizacije u Zagebu od 1955. do 1961. svaki slobodan trenutak iskoristio za slikanje, te je razvio vrlo složenu tehničku vještinu, koristeći neke nepoznate postupke.

Prim. Dr. Joško Baica nije zbog slikarstva zanemario svoje liječničko zvanje. Istakao se na tom polju, ne samo u praksi i organizaciji zdravstvenih ustanova, nego i u znanstvenom radu. Nakon djelovanja u provinciji, gdje je usput oslikao zidove bolničkih odjela u Travniku, Gospiću i Bosanskoj Gradiški, radio je kao rukovodilac službe za kardiovaskularne bolesti Centra za dijagnostiku u Zagrebu, ispunivši sve prostorije i te ustanove slikama, mozaicima i vitrajima.

Zalagao se za estetsko oplemenjivanje prostora zdravstvenih ustanova. Veći broj Baičiih zdravstvenih radova sa područja njegove struke objavljen je od 1951. nadalje, u stručnim časopisima i zbornicima kongresa. Prvi rad objavio je 1951. još kao apsolvent. Taj rad kao najbolji, studenata Zagrebačkog Sveučilišta i novčano je nagrađen.

Kao lječnik-slikar osnovao je 1956. godine Likovnu sekciju Zbora liječnika Hrvatske, kojoj je bio neprekidno tajnik ili predsjednik, a bio je i član Hrvatskog likovnog društva Zagreb, i likovne zajednice La Bitta u Milanu. Svoje je radove izlagao na 51 samostalnoj i brojnim skupnim izložbama, u domovini i inozemstvu, stekavši veliki broj domaćih i inozemnih priznjanja i diploma.

Izlagao je samostalno više puta u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Osijeku, Ljubljani, Beogradu, Sloven Gradecu, Makarskoj, Trogiru, Omišlju, Zadru i u mnogim drugim gradovima, a u inozemstvu u Varšavi, Milanu, Veroni, Torounju, Bialystoku i Jestrzebie Zbroju (Poljska).

Joško Baica umro je 08. rujna 2010. godine u Zagrebu.

Prikazano 1 do 4 od 4 (1 stranica)