POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Joza Turkalj

Joza Turkalj rodio se 16. studenog 1890. godine u Irgiu kao nezakonito djete majke Katarine Turkalj. Majka mu umire kad je imao samo četri godine, te ostaje na skrbi majčinoj sestri. Osnovnu školu i gimnaziju polazi u raznim mjestima Irigu, Osijeku, Zemunu.

1907. godine nakon završetka VI. razreda gimnazije prekida školovanje, napušta rodbinu i bez ikakvih sredstava odlazi u Zagreb. Maturira u Zagrebu, radeći noću na pošti. Bori se za golu egzistenciju.

1910. godine upisuje studij kiparstva na Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu (današnja Akademija likovnih umjetnosti). U I i II klasi predaje mu prof. Rudolf Valdec, a u III i IV klasi prof. Robert Frangeš Mihanović. Obradu materijala predaje mu prof. Ivo Kerdić, a povijest umjetnosti prof. Branko Šenoa. Turkalj noću radi, a danju polazi predavanja. Diplomirao je 1914. godine.

1919. godine izlaže na Exposition des artistes Yugoslaves u Parizu. 1920. godine sa suprugom odlazi u Beč, gdje pohađa četri semestra na studiju kiparstva na Meisterschule. 1924. vraća se iz Beča u Zagreb. 1925. izlaže na izložbi dekorativne umjetnosti u Parizu. 1926. useljava se u novoizgrađeni atelje umjetničke kolonije u Voćarskoj cesti u Zagrebu.

Postavio je brojne skulpture i spomenike na javnim mjestima: za zoolođki vrt u Maksimiru figure faraona i lavova na mostu (1928.), mramorni reljef posvećen klesarstvu na stubištu Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu (1938.), sa Vanjom Radaušem sudjeluje u izvedbi spomenika Palim borcima Prvog svijetskog rata na Mirogoju, autor je i brojnih nadgrobnih spomenika i reljefa.

Sve do smrti bio je aktivni član (upravni član i presjednik) Hrvatskog društva umjetnosti i Društva za podizanje domova i radionica mladim umjetnicima. Izlagao je u Zagrebu, Osijeku, Parizu, Beogradu, Zürichu, Londonu, Beču, Bratislavi, Zadru i Vukovaru.

Joza Turkalj umro je 24. lipnja 1943. godine u Zagrebu

Prikazano 1 do 1 od 1 (1 stranica)