POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Lina Virant Crnčić

Lina Virant Crnčić rođena je 15. listopada 1879. godine u Zagrebu. Ljubitelji slikarstva, u prvom redu je znaju kao suprugu najslavijeg hrvatskog slikara marina. Početno je likovno obrazovanje (kao i neke naše druge slikarice) stekla u Učiteljskoj školi časnih sestara milosrdnica u Zagrebu, i u Obrtnoj školi u Zagrebu kod Josipa Bauera, učitelja dekorativnog slikarstva. Godine 1907. prelazi na novoosnovanu Privremenu višu školu za umjetnost i umjetni obrt, koju završava 1910. godine.

Iste se godine udala se za Mencija Clementa Crnčića, velikog hrvatskog marinista i utemeljitelja naše moderne grafike. Menci Clement i Lina Crnčić imali su dvoje djece, 1911. rodio mu se sin Menci Clement, a 1915. kći Branka. Ako se za neke slikarice rođene u 19. st. može reći da su - osim što su slikale - bile životne družice, dobre supruge i dobre majke, onda je Lina među njima uzoran slučaj. K tome je bila vrlo pobožna, čestita i lojalna u svakom pogledu. Iz tog je razloga, 1927. godine, odmah po njegovu osnutku, bila izabrana za predsjednicu Kluba likovnih umjetnica.

Iako se najčešće izražavala uljem na platnu, Lina Virant Crnčić je slikala u raznim tehnikama, koje koriste primijenjeni umjetnici. Osim kao ilustrator (osobito priča za djecu) istakla se slikama za obrtničke zastave, te kao crkveni slikar izradom nacrta za misna odijela. Bila je poznata i po oltarnim slikama koje je radila po narudžbi zagrebačkog nadbiskupa dr. Antuna Bauera (za crkvu sjemeništa na Šalati, 1933. godine).

Lina Virant Crnčić umrla je 22. prosinca 1942. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.