POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Marko Kern

Marko Kern se rodio 17. veljače 1948. godine u Slavonskom Brodu. Potječe iz građanske obitelji i vrlo rano dolazi u dodir sa umjetnošću. 1963. godine u Slavonskom Brodu, gdje pohađa i završava srednju školu dolazi u dodir sa zapadnom kulturom, te se oduševljava novom glazbom nazvanom rock and roll. U razdoblju do upisa na Akademiju likovnih umjetnosti osniva i sudjeluje u više glazbenih sastava lokalnog značaja kao pjevač.

1966. godine prema obiteljskoj želji upisuje Pravni fakultet u Zagrebu, koji napušta radi upisa na likovnu akademiju. Dvije godine kasnije, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje i diplomira 1972. u klasi Raula Golodonija. Iste godine ima prvu značajniju samostalnu izložbu u galeriji SC u Zagrebu, te zapoćinje rad na ciklusu pod nazivom "Stradanje jednog naroda".

1973. godine zapošljava se kao dizajner u tvornici namještaja "Oriolik" a dvije godine kasnije u tvornici "Slavonija DI", gdje kao dizajner namještaja dobiva nekoliko nagrada. godinu kasnije završava fotografski zanat, te radi u nekoliko europskih studija kao dizajner i fotograf.

1975. u Slavonskom Brodu otvara prvu privatnu galeriju u bivšoj državi, atelje "KERN", u kojoj u dvije godine priređuje oko dvadesetak izložbi poznatih umjetnika. Radi na novom ciklusu pod nazivom "Istra".

1977. godine rodio mu se prvi sin Hrvoje iz braka sa suprugom Vesnom. Seli u Zagreb, gdje mu se nakon godinu dana rodio drugi sin Berislav. Godinu kasnije radi kao likovni urednik u tiskari "Zagreb". U tom periodu ima nekoliko zapaženih izložbi. Iz tog perioda zapažen mu je ciklus posvećen Istri i istarskom pejsažu. Objavljuje grafičku mapu "Njihova prva ljubavna pjesma".

1981. godine zapošljava se kao likovni urednik u tiskari "Turistkomerc", gdje ostaje do 1984. godine kad prelazi u samostalne umjetnike, u kojem statusu djeluje i danas.

1985. započinje jedan od svojih najvećih ciklusa "Korablje", gdje povezuje Slavoniju i rijeku Savu sa Istrom kao jednu cijelinu. Toj tematici se vraća u više navrata.

1990. godine radi ciklus "Šetači" posvetu pjesniku Tinu Ujeviću i gradu Zagrebu. Dvije godine kasnije radi seriju slika pod nazivom "Erotika".


1993. godine stvara novi ciklus inspiriran Slavonskim konjima, gdje kroz portrete konja pokazuje bogatstvo i blagostanje svoje Slavonije. Iduće godine započinje svoj najambiciozniji projekt nazvan "Kernstruktivizam".

2004. godine radi ciklus grafika posvečenih svojoj mladenačkoj rock & roll ikoni Elvisu Presleyu.

2005. godine već teško bolestan povlači se u svoju kuću kraj Poreča i započinje rad na ciklusa nazvanom "Ćisti pejsaž", gdje horizont slavonske ravnice postaje horizont mora.


Marko Kern je izlagao na 58 samostalnih i oko 550 kolektivnih izložaba. U svom umjetničkom radu naslikao je preko 850 slika i izradio tri ciklusa grafika. Sudjelovao je na mnogim likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu, te surađivao kao scenograf u nekoliko kazališnih predstava.

Likovno je uredio oko 50 monografija te izradio mnogo turističkih plakata, postera i omota za gramofonske ploče. Surađuje sa nekoliko inozemnih galerista u Italiji i Njemačkoj te polako proređuje izlaganje u domovini.

Trenutno nemamo radova ovog autora.