POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Marko Rašica


Marko Rašica rođen je 13. studenog 1882. godine u Dubrovniku. Hrvatski je slikar školovan na bečkoj Akademiji (1903.-1907.) u doba najvećeg procvata secesije koja je snažno obilježila rano razdoblje njegova slikarstva. Do 1917. živio je u Ljubljani, Münchenu, Pragu, Parizu i Nizozemskoj, a potom dolazi u Zagreb i postaje profesor na Obrtnoj školi.

Rašica je bio izuzetno svestran umjetnik, pored ulja na platnu i akvarela, zidnih slika, okušao se u grafičkim tehnikama, iskucavanju metala, vitrajima, mozaicima, primijenjenim umjetnostima, grafičkom i tekstilnom dizajnu.

Napisao je nekoliko književnih djela u formi proze i pjesama, povremeno se javlja novinskim člancima upozoravajući domaću javnost na potrebu pokretanja umjetničkih aktivnosti (1908.), reorganizacije umjetničko-obrtnih zavoda (1926.) te apelira na zaštitu crkvene baštine od prodaje i odlaska izvan granica zemlje (1937.). Bavio se i restauracijom umjetnina,  a okušao se i u kiparskom području izradom gipsanog modela za spomenik pobjede na Lovćenu 1916.g. Bio je član grupa Vesna, Medulić, Lada i Djelo.

Iznimni su njegovi pejzaži dubrovačke okolice i sjevernog Jadrana koji su uvršteni u najznačajnije preglede hrvatske umjetnosti prve polovine 20. stoljeća i nalaze se u fundusima većine hrvatskih muzeja.

Unutar hrvatskog slikarstva slikara dubrovačke provenijencije, Rašica se nadovezuje na Medovića i predstavlja sponu između Medovića i Ignjata Joba. Svojom svestranošću i sklonošću eksperimentima, jedinstvenim amblematskim rješenjima pejzaža, te iznimnim senzibilitetom za kolorit opravdava kontinuirani interes likovne publike za svoj rad.

On je jedan od malobrojnih naših umjetnika afirmiranih i izvan Hrvatske zapaženim prezentacijama u Londonu, Ljubljani, Beču, Parizu i Pragu i zaslužio je pozitivnu valorizaciju i čvrstu afirmaciju među hrvatskim umjetnicima.

Sudjelovao je na 70-ak samostalnih i skupnih izložbi, kontinuirano praćen značajnim perima naše likovne kritike s više od 300 bibliografskih jedinica posvećenih njegovom radu.

Marko Rašica umro je 27. siječnja 1963. godine u Koločepu.


Trenutno nemamo radova ovog autora.