POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Marta Ehrlich

Marta Ehrlich je rođena 27. travnja 1910. godine u Zagrebu. Odrasla je u imućnoj i poznatoj zagrebačko-židovskoj obitelji Ernesta and Erne Laure Ehrlich. Otac joj je bio građevinar (poduzeznik), a majka učiteljica.

Ehrlichi su poznata zagrebačka obitelj, Martin djed Herman je bio uspješan građevinar-poduzetnik, ujak Hugo Ehrlich poznati arhitekt, a tetka Mira Klobučar poznata slikarica.

Prije Drugog svjetskog rata Marta je živjela zajedno sa roditeljima i dvojicom braće u vili "Ehrlich" na Tuškancu, a koju je projektirao i izgradio njezin ujak Hugo.

Osnovnu i srednju školu pohađala je u Zagrebu. 1934. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon diplome Marta je 1935. godine preselila u Pariz, gdje je usavršavala svoje vještine na raznim slikarskim tehnikama. U Parizu je ostala do 1938., nakon čega se je vratila u rodni grad.

Po povratku u Zagreb Marta je pohađala privatne lekcije-sate kod Vladimira Becića. Martini su počeci u slikarstvu označeni Becićevim utjecajem. Tijekom svoje karijere stvorila je 227 slika koje predstavljaju neprocjenjivi dio hrvatske likovne umjetnosti.

Marta je bila udata za slikara Kamila Tompu, sa kojim je živjela i radila u njihovom stanu u Šubićevovoj ulici. Marta je slikala sve do 1978. godine. 15. ožujka 1980. Marta Ehrlich je počinila samoubojstvo. Pokopana je na Mirogoju pod prezimenom svojeg supruga kao Marta Tompa.

Trenutno nemamo radova ovog autora.