POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Mijo Kovačić

Mijo Kovačić rođen je 1935. godine u Molvama. Iako je već i u osnovnoj školi pokazivao dar za slikanje, obitelj mu nije bila u mogućnosti osigurati daljnje školovanje, pa nakon osnovne škole ostaje raditi s roditeljima na zemlji.

No 1953. godine, kao osamnaestogodišnjak, u susjednim Hlebinama, upoznaje tada već afirmirana naivnog slikara seljaka Ivana Generalića. Susret s Generalićem poslužio mu je kao ohrabrujući primjer – pred sobom je imao neškolovana seljaka koji je postao poznat i proslavljen slikar u svijetu.

Naslijedivši tradiciju naivnih slikara slikanja na staklu, prvu izložbu imao je već kao devetnaestogodišnjak, 1954. godine u Koprivnici, zajedno sa slikarima seljacima Gažijem, Filipović i Večenajem. Prvu samostalnu izložbu imao je 1961. godine u Galeriji primitivne umjetnosti u Zagreb. Do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi diljem svijeta.

Zajedno s Generalićem i Večenajem izlagao je na slavnoj turneji hrvatske naivne umjetnosti koja je sedamdesetih godina osvojila svijet. Dobitnik je brojnih priznanja, zastupljen je u svim monografijama hrvatskoga naivnog slikarstva i u većini pregleda hrvatskog slikarstva, a objavljeno je i nekoliko monografija o njegovu djelu (Grgo Gamulin: Kovačić, 1976.; Vladimir Maleković: Mijo Kovačić, 1989.; Josip Depolo i Peter Infeld: Mijo Kovačić – san i java Podravine, 1999.).

Član je Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja, sa zmajskim imenom Zmaj od Gornje Šume.

Mijo Kovačić ili Miškina, odnosno Miška, kako ga zovu prijatelji, i danas, kao i cijeloga života, živi i radi u Gornjoj šumi, u Molvama.


Prikazano 1 do 1 od 1 (1 stranica)