POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Miroslav Kraljević

Miroslav Kraljević rođen je 14. studenog 1885. godine u Gospiću. Djetinstvo provodi u Zagrebu sve do sedmog razreda gimnazije (1888.-1902.). Zatim od 1902.-1904. provodi u Gospiću, gdje je završio srednju školu. Volio je poeziju i muziku, a četo su ga viđali da nešto crta. Nakon položene mature, mladi se Kraljević u jesen 1904. godine iz Gospića uputio u Beč.

U Beču je pored prava privatno učio slikanje kod prof. Georga Fischhofa. Poslje dvije godine prekinuo je sa studijem prava. U jesen 1906. Kraljević kreće u München, te dva semestra polazi privatnu školu prof. Moritza Heymanna, poznatog izvanredno iskusnog grafičara. Nakon sedam mjeseci boravka u Münchenu, tamo 1907. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti i postaje đak prof. Huga Habermanna (osim Kraljevića u njegovoj su klasi, bili Račić i Becić).

Nakon četri godine, po završetku studija u Münchenu, Kraljević se vraća u Požegu, u kojoj će provesti čitavu 1910. i dobar dio 1911. U tom periodu nastaje slika Autoportret sa psom, te mnoga druga njegova remek-djela. Tih se godina također vraća svojoj ljubavi iz mlađih dana - plastici.

1911. dobiva državnu stipendiju za usavršavanje u Parizu. Forme radi upisuje akademiju La Grande Chaumiére koju vrlo brzo napušta. U Parizu susreće nekoliko svojih prijatelja i počinje intenzivno slikati u njihovim ateljeima. Ovdje je Kraljevićev genij vrlo brzo došao do izražaja, te postaje suradnik časopisa Panurge oko kojeg se okupljala tadašnja pariška elita. Upravo u Parizu, usprkos uznapredovaloj bolesti, Kraljević je napravio svoja najvrijednija djela, te čitav niz neponovljivih crteža sa motivima pariškog života. Nakon više od godinu dana intenzivnog rada, Kraljević napušta Paris, odakle je otišao s mnoštvom slika i crteža.

U jesen 1912. vraća se u Zagreb, gdje priređuje prvu samostalnu izložbu, koja je imala retrospektivni karakter. Unajmljuje bivši atelje Roberta Auera na Rokovom perivoju, gdje je nastavio slikati do 12. veljače 1913. Tada odlazi na lječenje bolnicu za plućne bolesti na Berstovcu. Dva mjeseca nakon toga, 14. travnja, vratio se iz bolnice u Zagreb, gdje je poslje dva dana umro.

Miroslav Kraljvić umro je 16. travnja 1913. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.