POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Miroslav Šutej

Miroslav Šutej rođen je 29. travnja 1936. godine u Dugoj Resi. Školovao se na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a zatim studirao slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao 1961. na Odsjeku grafike u klasi prof. M. Detonija. U razdoblju od 1961. do 1963. godine suradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića.

1963. sudjeluje na 3. biennalu mladih u Parizu gdje osvaja Grand-prix za slikarstvo. Ta mu nagrada omogućuje boravak u Parizu od 1964. do 1965. godine. Od 1978. do smrti 2005. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je član HAZU-a. Bavio se scenografijom, likovnim projektiranjem interijera te grafičkim oblikovanjem, dizajnirao je hrvatski grb kao i hrvatske novčanice kune.

U brojnim crtežima, kolažima i objektima predstavljao se uvijek sa novim i zanimljivim radovima, pokazujući snagu svoje mašte. Njegovo iznimno stvaralačko umijeće ostavilo je vidan trag na hrvatskoj likovnoj sceni zajedno sa jednim od najosebujnijih umjetničkih opusa suvremene hrvatske umjetnosti. O Šutejevu djelu pisali su vodeći hrvatski i inozemni likovni kritičari. Šutej je priredio velik broj samostalnih izložaba, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju postavljen je njegov Spomen-križ za sve poginule u Domovinskom ratu. Šutejevi radovi nalaze se u vodećim svjetskim galerijama i muzejima kao što su londonska Galerija Tate, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, te u zbirkama zagrebačkog i riječkog Muzeja suvremene umjetnosti. Posljednju retrospektivnu izložbu priredio je u Kabinetu grafike HAZU-a i u Domu hrvatskih likovnih umjetnika 1996.

Miroslav Šutej umro je 13. svibnja 2005. godine u Krapinskim Toplicama.

Prikazano 1 do 2 od 2 (1 stranica)