POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Ordan Petlevski

Ordan Petlevski rođen je 24. siječnja 1930. godine u Prilepu.

Hrvatski je slikar, grafičar i ilustrator makedonskg podrijetla, koji je gotovo čitav svoj život proveo u Zagrebu.

Otac je hrvatske književnice Sibile Petlevske.

Petlevski je došao u Zagreb na studij ranih 1950-tih, na kratko živuću Akademiju primijenjene umjetnosti, diplomirao je 1955. godine. Nakon toga nastavio je na specijalki kod Krste Hegedušića 1955. do 1960. U dva navrata odlazi na kraći studijski boravak u Pariz. Već od kraja 1950-ih uključuje se u likovni život Zagreba, slika, ilustrira knjige, izlaže.

U ranoj fazi svog stvaralaštva (1954. – 1957.) Petlevski slika pomalo svoje jako stilizirane figure, a glavni motivi su mu akt, figura čovjeka i mrtve prirode. Nakon toga slijedi jedna kraća faza približavanja nadrealizmu, a od 1959. i Petlevski otkriva francuski informel  (koji je tad bio moda u Zagrebu). Petlevski kreira svoj vlastiti informel, jedan spoj apstraktnog i figurativnog - organičko slikarstvo. Nakon što je pronašao sebe i svoj autentični likovni izraz, Petlevski je nadalje improvizirao u okviru toga. Poigravao se je sa žarkim tonovima, i velikim slojevima boja. Slike mu nose organičke nazive; Cvjetanje, Oživljeni fosil, Rast forme, Plodovi, Diobe, Zametak, Oblik izobilja,

Održao je veliki broj samostalnih izložbi; Zagreb, Beograd, Skoplje, Sarajevo, Pariz, a sudjelovao je i na dvjestotinjak skupnih izložbi diljem svijeta.

Petlevski je izlagao i na Venecijanskom bijenalu 1964. s tadašnjom zagrebačkom reprezentacijom; Oton Gliha, Edo Murtić, Zlatko Prica, Frano Šimunović, Vojin Bakić, Dušan Džamonja.

Ordan Petlevski umro je 22. siječnja 1997. godine u Zagrebu.Trenutno nemamo radova ovog autora.