25. - 30.11.2022. BLACK WEEEK !!! KONTAKTIRAJTE NAS ZA BLACK WEEK POPUSTE !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Petar Kos

Petar Kos rođen je 9. travnja 1917. godine u Varaždinu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1937. godine. Studirao je u klasi prof. Roberta Frangeša. Diplomirao je kiparstvo 1941. godine u klasi profesora Frane Kršinića. Bio je jedan od osnivača HDLU u Rijeci 1946. godine. Nakon završetka rata odlukom Ministarstva prosvjete dolazi u Senj, gdje radi kao srednjoškolski profesor. 

Na mlade generacije prenosi svoj životni optimizam i istodobno pronalazi dovoljno snage za stvaralacki rad. Profesor Kos u Senju se upoznao s ljudima i ambijentom koji su toliko djelovali na njega da je u tom gradu odlucio provesti svoj život.

Rad profesora Kosa može se podijeliti u nekoliko faza. Prva traje do pedesetihgodina, kada se više posvetio školi i odgoju djece te povremeno stvarao umjetnicka djela. U drugoj fazi pocinje intenzivno stvarati u ateljeu, i tada nastaju brojna kiparska i slikarska djela. U trecoj fazi zanimaju ga licnosti koje su, osim uskoka, pronijele slavu Senja izvan njegovih zidina.

Tako nastaju biste Kranjcevica, Novaka, Vitezovica, Nehajeva i drugih, od kojih se neke nalaze u Parku senjskih književnika. U tom razdoblju osjeca i vecu potrebu za angažiranjem na podrucju slikarstva.

U svim njegovim djelima osjeca se život. Umjetnika shvaca kao borca za nove ideje, a njegova najcešca preokupacija su žene, te majka i dijete kao personifikacija života. Osim u glini, gipsu, bronci, kamenu i drvu, pokušava se izraziti i u betonu - stalno eksperimentira i traži nove stilove i nacine izražavanja svojih ideja.

Petar Kos umro je 19. srpnja 2007. godine.

Prikazano 1 do 1 od 1 (1 stranica)