POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI "PONUDA TJEDNA"
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Sergije Glumac

Sergije Glumac rođen je 12. siječnja 1903. godine u Užgorodu, u Ukrajni. Obitelj njegova oca Miloša, inženjera i časnika, potječe iz Bilica (današnji Primišalj) nedaleko od Šibenika. Zbog očeva zvanja obitelj se često selila, tako da se mladi Sergej školovao u; Beču(osnovna škola, niži razredi gimnazije), Braunau (Mornarička akademija), Beogradu (realna gimnazija).

Obitelj se skrasila 1921. u Zagrebu, gdje Sergije završava posljednja dva razreda gimnazije, i 1922. maturira. Iz toga vremena u ostavštini su ostala dva dadaistička rada, sada u privatnom vlasništvu. 1923. odlazi u Berlin gdje upisuje arhitekturu (Charlottenburg), ali to ubrzo napušta, potkraj godine odlazi u Beograd, gdje upisuje studij slikarstva na tamošnjoj Likovnoj akademiji.

Od 1923. do 1926. bavi se avangardnim teatrom, izrađuje skice za scenografiju i kostime (objavljeno u knjizi Avangardni teatar Sergija Glumca, Ex libris, Zagreb, 2003.) 1924. upisuje se na Višu školu za umjetnost i obrt u Zagrebu (kasnija Akadamija likovnih umjetnosti). 1925. odlazi u Pariz na specijalku kod André Lhotea. 1926. vraća se u Zagreb, gdje nastavlja studij umjetnosti, crtanja i grafičkih tehnika na Likovnoj akademiji, koju 1927. završava.

Zatim ponovno, odlazi u Pariz, gdje slobodno djeluje i pohađa predavanja iz povijesti umjetnosti na Sorbonni. Od 1930. počinje raditi kao honorarni scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, prvi je kod nas uporabio rotirajuću scenu za Shakespearovu predstavu Julije Cezar.

1928-1929. intenzivno radi u grafičko-dizajnerskom studiju ImagoV (točni naziv studija bio je, Zavod za proučavanje i produkciju reklame ImagoV), gdje ostvaruje svoje prve važnije dizajnerske radove - poznati su njegovi plakati za Zagrebački Zbor (kasniji Zagrebački velesajam).

Nakon rata, od 1950. počinje njegovo iznimno plodno razdoblje u dizajniranju brojnih propagandnih plakata; ciklus plakata za Zagrebački velesajam, OZEH-u Zagreb ). U tom razdoblju vodi grafički studio u sklopu tadašnjeg ULUPUH-a (Starčevićev trg, Zagreb).

Sergije Glumac umro je 23. prosinca 1964. godine u Zagrebu.Trenutno nemamo radova ovog autora.