POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Slavko Marić

Slavko Marić rođen je 5. siječnja 1921. godine u Derventi. Od prve godine živi u Slavonskom Brodu gdje pohađa osnovnu i srednju školu. Akademski slikar Julije Tomić, otkriva njegovu nadarenost i priprema ga za akademiju. Školske godine 1938./1939. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Šulentića i prof. Krste Hegedušića.

Godine 1942. prekida III. godinu studija i odlazi u NOB u Slavoniju, gdje ilustrira listove Glas Slavonije i druge. Godine 1944. boravi u Kordunu, Baniji i Dalmaciji gdje sa kolegama ilustrira i republički list Omladinski borac i dječje novine Pionir. Iz tog perioda ostavio je mnogo slica i crteža od kojih se oko 180 nalazi u Povijesnom muzeju Hrvatske.

1945. godine nastavlja studij na ALU u Zagrebu. Godine 1947. diplomira u klasi prof. Ljube Babića. Po završetku studija nastavlja rad u omladinskim i dječjim novinama. Postaje član redakcije lista Vjesnika u kojem ilustrira novele. U tom periodu također ilustrira i likovno oprema razne knjige.

Od 1947. godine osnivanjem ULUH-a postaje njezinim članom. Jedan je od osnivača Zajednice Umjetnika Hrvatske. Od 1954. djeluje kao samostalan umjetnik. U Zagrebu gdje živi, slika pejzaže Zagreba i okolice. U drugoj polovici 50-tih često boravi u Makarskoj, gdje slika motive makarske rivijere, masline i ribarska sela. Šezdesetih godina odlazi na otok Krk u Bašku, gdje intenzivno slika do kraja života. Godine 1980. otvara privatnu galeriju u Baški, sa stalnim postavom vlastitih slika.

Teme su pejzaži, sa cijelog otoka, more, mrtva priroda, ljudi u radu, otok Prvić, maslinici, vinogradi, ribe, a posebno škarpina. Uz to kao čest motiv tijekom cijelokupnog umjetničkog stvaralaštva je cvijeće, a naročito perunike.

Izlaže od 1947. godine. Sudjelovao je na više od četrdesetak skupnih, te više od dvadesetak samostalnih izložbi. Nosioc je više odličja, među kojima i Medalje grada Zagreba 1965., Spomen medalje Zagreba 1970., Plakete grada Zagreba 1985.

Slavko Marić umro je 20. lipnja 1995. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.