POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Slavko Stolnik

Slavko Stolnik rođen je 11. lipnja 1929. godine u selu Donja Voća pokraj Varaždina. Seljak koji se htio školovati, slika od malih nogu, ali mu roditelji nisu imali materijalnih sredstava, pa je postao najprije rudar, a poslije policajac. Odlazi na službu u Narodnu miliciju u Zagreb.

Nedugo zatim upoznaje se sa slavnim pedagogom Krstom Hegedušićem koji uočava njegovu izuzetnu darovitost za slikarstvo, a posebno za boje i upućuje ga u tehniku slikanja na staklu. Nakon velikog uspjeha, smatran gotovo senzacijom u likovnom svijetu, Slavko Stolnik odlazi u Pariz da osvoji svijet. Neobrazovan seljak, nenaviknut na okrutnosti velegrada, završio je nečasno svoj boravak u Parizu kao klošar pod mostovima Seine.

Vraća se 1963. u Zagreb, a potom i u zavičajni zaseok Stolniki kraj Donje Voće u kojem se inspirira domaćim motivima iz svakodnevnog života. Tu započinje treća, najplodnija faza njegova slikarstva, u kojoj između godina 1970. i 1976. stvara najvažnija djela. Urođeno nadaren, na svoj način stvarao je djela neobične ljepote, te je smatran osnivačem tzv. "voćanske škole" u našoj izvornoj umjetnosti. Njegove slike na staklu odlikuje bogat kolorizam, dubinska perspektiva i groteskne scene.

Slavko Stolnik ostaje po ostvarenjima (koja su većim dijelom još uvijek nedostupna javnosti) jedan od najvećih ekspresionista i kolorista ne samo u hrvatskoj naivi, nego u hrvatskoj likovnoj umjetnosti uopće. Bio je slikar i kipar koji se bavio još i pučkom medicinom, zbog čega su ga krajem 80-tih, tražeći lijek za ozdravljenje, posjećivali ljudi s prostora gotovo cijele bivše Jugoslavije.

Prvu samostalnu izložbu priredio je u Zagrebu 1955. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu: Zagreb, Rijeka, Dubrovnik, Beograd, Lausanne, Paris, Zlatar, Varaždin, Frankfurt, Milano, Duisburg, Torino Asti, Eisenstadt.

U noći, 16. na 17. svibnja 1991. godine, nažalost, tragično završava svoj život. U svojem skromnom domu u mjestu Donja Voća, zaseoku Stolniki, ubijen je iz koristoljublja.

Trenutno nemamo radova ovog autora.