POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Stipe Sikirica

Stipe Sikirica rođen je u selu Jabuka, kraj Trilja. 29.4.1933. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. Na ALU u Zagrebu predaje od 1969. Bio je suradnik Majstorske radionice Vanje Radauša. Jedan je od pokretača i osnivača, te dekan Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, BiH.

Izradio je brončana vrata crkve Gospe sinjske u Sinju (1987.) sa prikazom povijesne bitke protiv Turaka 1715., te statuu Alkara koja se nalazi na dnu ulice Alakarsko trkalište (1965.). To se mjesto zove Biljeg i odatle kreću alkari na konjima u nadmetanju na alkarskim svečanostima.

Autor je mnogih skulptura (Mladenci 1974., Don Mihovil Pavlinović 1994., skulptura Modafesta), portreta (bista Stjepana Radića, Zagreb; fra Filip Grabovac, Vrlika; Nikola Šop, rodna kuća u Jajcu, BiH) i spomeničke baštine (spomenik kajakašu Matiji Ljubeku, osvajaču 14 olimpijskih i svjetskih medalja).

Veliku ljubav gaji za medaljarstvo. Najpoznatije medalje koje je izradio su: državna odličja Hrvatske (velered kralja Krešimira, Trpimira i Nikole Zrinskog), zlatnici s motivima Sinjske alke i Spomen-medalja za 700 godina Franjevačkog reda. Izradio je i medalju pod nazivom “Prva hrvatska kuna” koja se kao nagrada daje uspješnim poduzećima.

Dobitnik je i 2. nagrade za izradu hrvatskog novca. Izradio je, između ostaloga, niz natjecateljskih odličja: za najboljeg hrvatskog nogometaša (statua Pobjednik – Pletikosa), košarkaša (statua Košarkaš), vaterpolista (statua Vaterpolist – Igor Hinić, >>Brescia<<) i kanuista, te za najbolje sportaše u zrakoplovnom modelarstvu, padobranstvu i letenju zrakoplovom (brončane statue Orao).

Trenutno nemamo radova ovog autora.