POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Vera Nikolić Podrinska

Vera Nikolić Podrinska rođena je 8. lipnja 1886. godine u Zagrebu. Kćerka hrvatskog podbana Vladimira baruna Nikolića i majke Elle, rođene barunice Scotti, buduća slikarica barunica Vera Nikolić Podrinska kod nas predstavlja posljednji poznati primjer tradicije u načinu likovnog školovanja u 19. stoljeću., po kojem talentirana djevojčica imućnih roditelja nije išla u slikarsku školu, već je ta škola "dolazila" k njoj.

Naime, rijetki roditelji su mogli plaćati dolazak u kuću najistaknutijim likovnim pedagozima. Školovala se kod Otona Ivekovića od 1900., Kod Andrea Lhotea ( Pariz,1926./1927.), kod Lea Juneka u Parizu. Kasnije prolazi i institucionalno likovno obrazovanje Privremena viša škola za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu (1910.-1914), Academie Julian (Pariz,1925.).

Imovinsko stanje joj dozvoljava da mnogo putuje po svijetu i kopira stare majstore po poznatim galerijama. Na obiteljskom imanju na Prekrižju, bavi se i fotografijom, a kad joj je 1933. godine umro otac, vješto vodi ogromno gospodarstvo o čemu svjedoče diplome gospodarskih izložaba pred Drugi svjetski rat.

K tomu je u Novom Vinodolsku 1939. izgradila vilu u kojoj će kao gosti - sve do njene smrti - boraviti mnogi istaknuti umjetnici. Od prve samostalne izložbe 1917. god.- kad je sav utržak dala za ratnu siročad - sve do potresom postradalih u Skoplju 1963., ističe se kao dobrotvorka. Kao mecena osobitu je brigu vodila o talentima aristokratskog podrijetla.

Vera Nikolić Podrinska umrla je 28. ožujka 1972. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.