POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Viktor Goričan

Viktor Goričan rođen je 21. veljače 1925. godne u Leskovcu kod Ptuja. Pohađa pučku školu od prvog do četvrtog razreda u rodnom Leskovcu. Nakon osnovne škole upisuje se u Klasičnu gimnaziju u Marboru, istodobno u glazbenoj školi uči svirati violinu.

Nakon osnutka gimazije u Ptuju, vrača se u rodni Leskovac, pohađa istovremeno i gimnaziju i glazbenu školu. No, ne vježba više violinu, nego klarinet. Kao i svi tadašnji žitelji Južne Koruške bio je njemački državljanin. 1944. polaže veliku maturu.

Odmah nakon mature momentalno je mobiliziran u njemačku vojsku, dva puta je bio ranjavan. Poput većine domačih mobiliziranih domaćih vojnika predao se, te je svoje devetomjesečno ratovanje završio u partizanskoj bolnici. Osim temeljnog klasičnog obrazovanja, govorio je i pet stranih jezika.

Umjesto demobilizacije šalju ga u Sovjetski Savez na četverogodišnje školovanje na uglednu Zrakoplovnu akademiju u Hrakovu, diplomirao je za letača i profesora u pilotskoj školi. Ozljeđen u padu zrakoplova, više nije bio interesantan Sovjetima, pa ga 1948. deportiraju u Jugoslaviju, gdje ga raspoređuju na aerodrom Rajlovec pokraj Sarajeva, na mjesto profesora na Zrakoplovnoj akademiji i prvog probnog vojnog pilota.

1952. napušta vojnu službu i odlazi na prijamni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesori su mu bili Oton Postružnik, Krsto Hegedušić, Ljubo Babić, Vladimir Becić i Tomislav Krizman. 1957. diplomirao je na Akademiji u klasi Ivana Režeka, i krenuo na studijsko putovanje u Italiju i Francusku.Priredio je više od trideset samostalnih, te sudionik mnogih skupnih izložbi.

Bio je učitelj likovnog odgoja u osnovnoj školi, član brojnih žirija, savjeta, osnivač likovnih kolonija, bio je izuzetno cijenjen u umjetničkim asocijacijama, kao i u svom odgojno-obrazovnom radu.

Viktor Goričan umro je 4. travnja 1999. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.