POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Vladimir Jelić

Vladimir Jelić rođen je 25. rujna 1908. godine u Dubravici, pored Zagreba. Školovanje je završio na Akademiji Ealing Art u Londonu. Temeljno ekonomsko obrazovanje, vrsno poznavanje svjetskih jezika i zavidne likovne edukacije, odredili su Jelića da se 1948. pridruži skupini pretežito mladih umjetnika, te su osnovali Zadrugu likovnih umjetnika Hrvatske Likum, čiji je predsjednik bio nekoliko puta.

Na hrvatskoj likovnoj sceni Vladimir Jelić javio se pred početak Drugoga svjetskog rata i već je u prvim djelima, po riječima kritičara, pokazao je »veliku iskru likovnog talenta«. Vladimir Jelić je samostalno izlagao isključivo u Galeriji Ulrich u Zagrebu. U portretima je isprva radio klasične prikaze. Od klasičnih tema slikao je cvijeće u svim mogućim varijacijama, poljsko i ono »otmjeno« vrlo precizno, ali i agresivnijim udarima kista.

Iz opusa su vrijedni i crteži iz pedesetih godina u kojima prevladava ženski akt sjetnoga raspoloženja, opisan siluteom, sam ili u paru. Osim kratke epizode djela u maniri socijalističkoga realizma, poslije 1950. počeo je raditi sintetičke slike - djela u kojima je predmet sveden na plohu i doveden u frontalni postav, primjenjujući linearni ritam. U tome ciklusu prevladavaju motivi mrtve prirode (voće, vaza i violina), ali i s jasnim obrisima i granicama između oblika i plošnosti prostora.

Njegovu slikarsvu najbolje je odgovarala apstrakcija, bilo da se radi o uljima na platnu, pastelima ili gvaševima. U keramici se prvo okušao u tanjurima s blago uleknutim površinama pogodnim za slikanje i baš u tom segmentu si otvara put prema apstrakciji. Kod keramo-skupture pak polazio je od amorfnosti mase radeći minimalne zahvate grumenom zemlje.

Oblikovao je otmjene dame i pučanke, životinje i torza, braneći estetiku ružnoga. U kiparstvu se bavio deformacijom likova na granicama figuracije i apstrakcije, a od materijala su ga privlačili i kamen i drvo.

Istraživao je tajne gradnje violina, te je mukotrpno skupljao gradivo izradivši stotine nacrta svoga instrumenta. U bliskom prijateljstvu s Rudolfom Sabljićem te Kostom Spaićem, Jelić je do duboko u noć koncertirao na radost susjeda Ive Režeka, Oskara Hermana i Julija Čikoša.

Vladimir Jelić umro je 05. ožujka 1995. godine.

Trenutno nemamo radova ovog autora.