POGLEDAJTE SNIŽENE CIJENE ODABRANIH UMJETNINA U RUBRICI PONUDA TJEDNA !!!
TEL: +385 (0)1 467 48 25
 

Vladimir Varlaj

Vladimir Varlaj rođen je 25. kolovoza 1895. u Zagrebu, u skromnoj željezničarskoj obitelji, koja se po potrebi službe često selila, pa dio djetinstva provodi u Bjelovaru, a naton toga seli u Karlovac, gdje polazi Realnu gimnaziju.

1911. nastavlja školovanje u Zagrebu, najprije dvije godine u privatnoj slikarskoj školi Tomislava Krizmana, pa 1913. prelazi na Višu školu za umjetnost i obrt, gdje ostaje dvije godine. 1915. biva mobiliziran (jedinicom dospijeva i na ruski front). 1917. vraća se iz vojske kao ratni vojni invalid. Godinu kasnije boravi u Pragu, gdje upisuje studij slikarstva na Akademiji, ali ne diplomira.

1919. prvi puta izlaže, na VII. izložbi Proljetnog salona u Zagrebu i odmah biva prihvačen od publike i kritike. 1920. prvi se puta pojavljuje na značajnoj međunarodnoj izložbi u Ženevi. 1924. nalazi se među osnivačima Grupe nezavisnih.

1934. kao izrazito afirmiran slikar, iza kojega je već najplodinje i najintenzivnije razdoblje stvaranja, diplomira na Akademiji likovih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Posebnim dopušenjem omogućeno mu je da pohađa samo dva semestra nastave.

Dugotrajno je bolovao, te je posljednjih trinaest godina života bio nepokrean. Vladimir Varlaj umro je 15. kolovoza 1962. godine u Zagrebu.

Trenutno nemamo radova ovog autora.